maandag 29 november 2010

Verlichting

“Word een Boeddha in 5 weken” las ik op internet en gelijk kwam bij mij de vraag naar boven ‘Wie wil een Boeddha zijn”? Wat behelst die vraag? Wat of wie was Boeddha dat je hem zou willen zijn in 5 dagen. Hij heeft er zelf jaren over gedaan om te worden wie hij moest zijn! Er zijn boeken genoeg vol geschreven over hoe wij nu denken, hoe hij toen was. Zijn leringen werden mondeling doorgegeven en pas honderden jaren na zijn dood werden die op geschreven in een haast onbegrijpelijke taal.

Wie ooit het spelletje “geef het verhaal door” heeft gespeeld, waar de ene verteller de volgende doorverteller mondeling een eenvoudig verhaal in fluistert, die weet dat na de derde verteller het verhaal compleet uit zijn verband is getrokken en nog twee vertellers later blijkt er van de oude boodschap niet veel meer over. Het nauwgezet instuderen en repeteren van mantra’s ten spijt konden niet verkomen dat de boodschap van Boeddha smolt als sneeuw voor de zon. Maakt dat iets uit?  Is het erg? Doet dat ter zaken? Godzijdank niet, kan ik concluderen. Want wie de boodschap goed leest of aanhoort weet dat Boeddha’s wijsheid in een ieder huist. Keer naar binnen en u treft hem aan. Boeddha worden kan in een dag. Verlicht raken ook. Ik ga het u nog sterker vertellen, het kan een seconde en als u dit leest is het waarschijnlijk al gebeurd. Gefeliciteerd met uw verlichting. Ga nu verder door het leven als een verlicht mens.

Wantrouw verder iedereen die jou iets wil verkopen wat je allang gratis met je meedraagt. Want een les is er te leren uit de overleveringsgeschriften. Boeddha liet zich niet betalen, zijn onderwijs was vrij, zijn leringen gratis. Net als die van Jezus en van sri Ramana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten